Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluit
ZONNEPANELEN-SPECIALIST

Lekker, je eigen energie!


led_tl_buis.html.png

Fiscaal voordeel bij aanschaf van LED verlichtingDe Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid ondernemers steunt die willen investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Als je gebruik maakt van EIA dan heb je dubbel voordeel: je energiekosten gaan omlaag én je betaalt minder belasting.

Inkomensafhankelijk belastingvoordeel


Met EIA mag je 41,5% van het investeringsbedrag van de fiscale winst aftrekken, bovenop de gebruikelijke kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA). Het voordeel dat je behaalt is afhankelijk van het resultaat van je onderneming.

Belastbaar inkomen
t/m € 18.945
€ 18.946 t/m € 56.491
vanaf € 56.492


Belastingvoordeel
14%
17%
22%

Belastingtarief
33%
42%
52%
Voorbeeld:
Je hebt een eenmanszaak en de fiscale winst 2012 bedraagt € 45.000. Dan betaal je 33% inkomstenbelasting over de eerste schijf en 42% over de tweede/derde schijf. Je investeert € 10.000 in LED verlichting. Deze investering komt in aanmerking voor 41,5% EIA, dat is € 4.150. De fiscale winst wordt nu € 45.000 - € 4.150 = € 40.850.

Zonder EIA betaal je € 17.195 inkomstenbelasting. Met EIA betaal je slechts € 15.452 inkomstenbelasting. Je voordeel is € 1.743, dat is 17% van het investeringsbedrag.

De belastingtarieven voor de vennootschaps- belasting zijn anders, maar het principe werkt hetzelfde.

Wie komt er in aanmerking voor EIA?


Je kunt profiteren van EIA als je aan de volgende voorwaarden voldoet:
• Je hebt een onderneming voor eigen rekening en je bent belastingplichtig voor inkomsten- of vennootschapsbelasting in Nederland.
• Je investeert in een bedrijfsmiddel dat voldoet aan de Energielijst en dat minimaal € 450 kost. Let op: EIA mag worden toegepast als het totaalbedrag aan energie-investeringen in het betreffende jaar boven de € 2.300 komt.

EIA aanvragen


In tegenstelling tot de kleinschaligheids-investeringsaftrek (KIA), dient EIA te worden aangevraagd. Greeny Bros. verzorgt de aanvraag voor je via WEA Accountants en Adviseurs.

Bij investeringen vanaf € 2.300 excl. BTW, ontvang je van ons een formulier voor de aanvraag EIA. Je vult het formulier in en voegt de gevraagde gegevens bij het formulier. Wij sturen het formulier aan WEA. Voor het vervolg van de aanvraag heb je contact met een adviseur van WEA.

Agentschap NL beoordeelt de aanvraag. Als je aanvraag wordt goedgekeurd dan ontvang je van WEA een verklaring energie-investeringsaftrek. Deze verklaring verstrek je aan je boekhouder, zodat hij of zij de EIA in je jaarrekening kan verwerken. De aanvraag EIA is een service die je wordt aangeboden door Greeny Bros. Mocht jouw aanvraag worden gecontroleerd, dan worden de kosten voor controle apart in rekening gebracht.

Meer informatie over de Energie-investeringsaftrek
Meer informatie over WEA Accountants en Adviseurs

Download het aanvraagformulier (PDF)