Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluit
ZONNEPANELEN-SPECIALIST

 

Lekker, je eigen energie!

Uitgeest 0251-860990

NOORDKOP 0227-56477

ALMERE

Veelgestelde vragen over de elektrische Zinelli scooter

Is het een Chinese scooter?
De eindassemblage van de Zinelli vindt in Nederland plaats, en de onderdelen worden in diverse landen geproduceerd volgens door Zinelli Nederland opgegeven specificaties. Veel onderdelen worden inderdaad geproduceerd in China, net als bij een iPhone, een lamp die ogenschijnlijk uit Eindhoven komt of een elektrische scooter van een Duitse fabrikant. Maar dan wel volgens onze Europese kwaliteitseisen. Een scooter krijgt natuurlijk niet zo maar een goedkeuring van de RDW. Laat je dus niet afschrikken door verhalen van verkopers die vergelijkbare scooters voor een aanzienlijk hogere prijs willen verkopen.

Die prijs is wel erg laag
De prijs van Zinelli is voornamelijk lager omdat wij genoegen nemen met een reëlere handelsmarge. In de pioniersfase van het elektrische scooterrijden was er weinig aanbod, richtte men zich met name op het bedrijfsleven en tegelijkertijd was er her en der veel subsidie te verdelen. Inmiddels is het product volwassen geworden en zijn deze producten nu zonder subsidie ook voor consumenten bijzonder interessant. Maar dan wel met een handelsmarge die bij een volwassen markt hoort. Greeny Bros. neemt daar het voortouw in.

Is een Lithium-Ion accu niet beter?
Ja, een lithium-ion accu is veel beter en gaat langer mee, maar levert een prijs op die circa 1100 euro hoger is. Hiervoor kan je op basis van hedendaagse prijzen al bijna drie maal het Silicium Gel accupakket van de Zinelli vervangen.

Hoe lang gaat de accu mee
Het simpele antwoord is: afhankelijk van hoe je er mee omgaat. Accu's kunnen er slecht tegen als je ze eerst helemaal leegrijdt en daarna voor langere tijd leeg laat staan. Dus in het najaar leeg in de schuur zetten, een paar maanden niet rijden en in het voorjaar pas weer opladen is funest. Maar als je gewoon zodra het echt nodig is de Zinelli netjes aan de lader koppelt, en af en toe de accu helemaal leeg rijdt, gaat de accu maximaal 300 tot 400 keer laden mee. Leuk om te weten: de eerste Zinelli's rijden al in Nederland rond sinds 2010 en we hebben nog geen accu's hoeven te vervangen.

Wat kost dan een nieuwe accu?
Een vervangend accupakket kost momenteel circa 400 euro, wat de prijs over een paar jaar is is natuurlijk onbekend. De afgelopen jaren zagen we in ieder geval een dalende tendens. Is dat duur? Als je ziet dat een goede laptop-batterij ook al 150 euro kost denken wij van niet, zeker niet als je dit rekensommetje maakt: als je de Zinelli intensief gebruikt en 5 dagen in de week 30 km per dag (een halve lading) rijdt is dit 7.800 km per jaar. Dit kost naar schatting € 480,- aan benzine. Dezelfde afstand op een Zinelli elektrische scooter kost je € 40,- aan stroom. Dit betekent een besparing van al € 440,- per jaar, terwijl de accu bij goed gebruik veel langer meegaat. Bij woon-werkverkeer kan een eventuele vergoeding hiervan door de werkgever ook nog een positieve bijdrage aan leveren. Je besparing alleen al op benzine (we rekenen het onderhoud nog niet eens mee) zal in de praktijk vaak ruim voldoende zijn om te zijner tijd een nieuwe accu te kunnen bekostigen.

40 of 70 kilometer actieradius, wat is het nu?
De actieradius hangt sterk af van externe factoren. Trek je veel op en stop je veel, zit je met z'n tweeën op de scooter, rijd je nogal 'sportief' én heb je een flinke tegenwind? Dan zal de actieradius heel anders zijn dan dat je op een zomerse windstille dag in je eentje lekker door kan rijden.

Is 40 tot 70 kilometer actieradius niet te beperkt?
Voor gemiddeld scootergebruik is dit meer dan genoeg. Want met 25 kilometer per uur zou dat betekenen dat je al snel meer dan twee uur op één dag op een scooter zit. En hoe vaak doe je dat? Daarnaast zijn er vaak mogelijkheden om overdag te laden bij het werk.

Hoe zit het met het onderhoud?
Een elektrische scooter heeft geen onderhoudsgevoelige verbrandingsmotor en daardoor hoeft er bijna geen onderhoud gedaan te worden. Olie vervangen en filters schoonmaken is verleden tijd, zo nu en dan een dure uitlaat vervangen is ook niet nodig. Dat levert in de regel een enorme besparing op. Is er onverhoopt toch onderhoud of reparatie nodig? Greeny Bros. kan ook dit verzorgen. In onze vestiging, of tegen aanvullende betaling van voorrijkosten ook bij u thuis of op het werk.

Is het niet gevaarlijk als mensen mij niet horen aankomen?
De Zinelli is uitgevoerd met een helder klinkende claxon om andere weggebruikers te waarschuwen als dit nodig is. Terwijl je tijdens het rijden natuurlijk wel het comfort hebt van een stille scooter.
Sinds het elektrisch rijden een vlucht neemt zijn er plotseling enkele onheilsprofeten die het maar niets vinden dat scooters en auto's zo stil kunnen zijn. Toen vanaf 2004 een aanzienlijk deel van lease-rijdend Nederland met lage bijtelling in de Toyota Prius ging rijden die ook op lage snelheid elektrisch en stil over de woonerven reed, hoorde je daar weinig over. Inmiddels rijden er van dit model auto meer dan 34.000 exemplaren rond in Nederland, en hoor je niets over "stilte-gerelateerde-ongelukken". Deze enorme landelijke praktijkproef van 8 jaar toont in onze ogen aan dat het onnodige bangmakerij is, uit de categorie dat de koeien geen melk meer zouden geven als er treinen zouden gaan rijden.

Mag ik de Zinelli snorscooter in de bergen of duinen gebruiken?
In het duingebied heb je te maken met de regelgeving van de beheerder (zoals PWN), informeer daar naar de actuele regelgeving. Volgens de laatste ons bekende informatie mag het in het PWN-gebied nu niet, en is men aan het evalueren of het in de toekomst misschien wel mag. Een vreemde opstelling, omdat elektrische fietsen met dezelfde of hogere snelheid wel zijn toegestaan, en dan hebben we het nog niet eens over veel snellere racefietsers en crossfietsers. We hopen dan ook dat PWN hier in de toekomst een logischer beleid in gaat voeren. Verder geeft Zinelli aan dat de scooter bedoeld is voor terrein met een hellingshoek tot maximaal 15 graden. Dit is een limiet die je ook bij veel elektrische fietsen ziet.

Mogen er ook twee personen op de Zinelli?
Ja, daarom hebben we er ook voor gekozen om standaard al een rugsteun en bagagedrager mee te leveren. De specificaties van Zinelli spreken over een maximale totale belasting van 150 kg.

Mag een kind achterop de Zinelli?
Artikel 61 van het RVV zegt: Fietsers en bromfietsers mogen slechts kinderen beneden acht jaren vervoeren indien zij zijn gezeten op een doelmatige en veilige zitplaats met voldoende steun voor rug, handen en voeten.
In de praktijk betekent dit dat een kind vanaf 8 jaar gewoon achterop mag, en voor kinderen onder de 8 jaar een goedgekeurd kinderzitje vereist is. Deze kinderzitjes levert Greeny Bros. ook (zie onze Store).