Deze website maakt gebruik van cookies. Waarom? Klik HIER voor meer informatie. Sluit
ZONNEPANELEN-SPECIALIST

 

Lekker, je eigen energie!

Uitgeest 0251-860990

NOORDKOP 0227-56477

ALMERE

Watt is een Wattpiek?


Een veelgestelde vraag is: 

"Het is nu stralend zomers weer, en toch haalt mijn installatie niet het maximale aantal Watt dat de zonnepanelen volgens het aantal Wattpiek maximaal zouden moeten kunnen leveren. Hoe zit dat?"

Wattpiek


De omvang een een installatie wordt uitgedrukt in Wattpiek. Dit wordt door fabrikanten per paneel bepaald onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden, met o.a. een vaste lichtsterkte en temperatuur. De wijze van meten is bij iedere fabrikant gelijk. Zo gaat men uit van loodrecht invallende zonnestralen, een vaste lengte van de zonnestraal door een standaard bepaalde atmosfeer, en een temperatuur van de zonnecel van 25 graden.
zonnepanelen ventilatie
Ruimte voor ventilatie onder een zonnepaneel

Temperatuur zonnepaneel


Juist die temperatuur van het zonnepaneel is erg belangrijk. Een hogere temperatuur zal leiden tot een lagere opbrengst per paneel, per graad boven die 25 graden kan dat wel een 0,4 tot 0,5 procent schelen. Daarom zal er meestal ook ventilatieruimte tussen het dak en de zonnepanelen zijn, om de temperatuur zo laag mogelijk te houden bij warm weer.

Op een warme zomerse dag kan een zonnepaneel uiteindelijk wel 50 tot 65 graden worden. Bij 60 graden levert het zonnepaneel in ons rekenvoorbeeld dus 60 graden - 25 graden = 35 x 0,4 of 0,5 = 14% tot 17,5% minder op dan het maximale. De winst van het lekkere zonnetje is zo al snel weg. Je haalt dus het beste rendement op een zonnige maar koelere dag.